384BD41D-F574-46A1-BE92-C303148C95AE
lip. 04, 2020
3420

Kazalište Moruzgva priprema dvije praizvedbe domaćih tekstova!

Kazalište Moruzgva ove vam godine donosi dvije praizvedbe tekstova domaćih autora. Prvo ćemo vam predstaviti Vla-Vla-Vlajland Cabaret prema tekstu i u režiji Ivana Lea Leme.

Vla-Vla-Vlajland Cabaret

Autor teksta i redatelj: Ivan Leo Lemo

Uloga: Ecija Ojdanić

Kostimografkinja: Martina Ptičar

Skladatelj glazbe: Zvonimir Dusper

Očekivana premijera: 10. srpnja 2020.

Vla-Vla-Vlajland Cabaret” nova je predstava Kazališta Moruzgva koja je, zapravo, nastavavak hit koprodukcije kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva Cabaret „Preko veze”. U tom je prethodnom cabaretu posebnu simpatiju publike privukao lik Vlajne čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipsku poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici.

Tu je našu, narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu u obruču patrijarhalnog i tranzicijskog društva sudbina odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera. Kao i svaki cabaret i ovaj je dramaturški prošaran satiričnim pjesmicama, gangama. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se fabularno predstava dotiče i korona virusa te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo korona virus proširio svijetom i kakve veze s tim ima naša pitoreskna Vlajna.

Ovaj je cabaret i svojevrsni hommage velikanki dijalektalne stand up forme Neli Eržišnik. Nadamo se da će publika dobiti odušak zabave nakon dana karantene te da će se kroz stand up monologe u izvedbi Ecije Ojdanić proslaviti svoj povratak u normalizaciju društvenog života.

Nakon cabareta čeka vas predstava „Majstori“ prema tekstu Ane Tonković Dolenčić i u režiji Krešimira Dolenčića.

Majstori

Autorica: Ana Tonković Dolenčić

Redatelj: Krešimir Dolenčić

Uloge: Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić, Dražen Bratulić

Scenografkinja: Irena Kraljić

Kostimografkinja: Martina Ptičar

Glazba: Mario Mirković

Očekivana premijera: rujan/listopad 2020.

384BD41D-F574-46A1-BE92-C303148C95AE

Priča koju ćemo uskoro gledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva koje se, svojim repertoarnim i estetskim odrednicama svakim svojim projektom bavi nekim od aktualnih pitanja domaće stvarnosti, događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusom. Pratimo sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom. I njihove majstore, naravno.

Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio –

Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebno ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum. Idemo pokušati.

Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, socijalne razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure što daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.

POST CATEGORIES