OtpisaNE

autor teksta: Renato Baretić

redatelj: Nikola Zavišić

 

igraju:

Snježana – Ksenija Marinković/Petra Dugandžić

Milka – Ecija Ojdanić

Hassan – Slavko Sobin

Hrvojka – Erna Rudnički

scenografkinja i kostimografkinja: Irena Kraljić

oblikovatelj tona i skladatelj: Willem Miličević

oblikovatelj svjetla: Nikola Zavišić

asistent režije: Robert Orhel

fotografkinja: Matea Smolčić, Ines Stipetić

šminkerica: Ivana Zečić

frizerka: Studio Marcela

koprodukcija: Kazalište Moruzgva i Gradsko kazalište – Scena “Gorica”

PRAIZVEDBA:

15.10.2017., Scena Vidra, Zagreb

 

Trajanje predstave: 65 minuta

“Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na svojem ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu, okružen trima ženama koje nikad prije nije sreo. One mu požele pomoći, svaka na svoj način i svaka iz svoje potrebe da – barem u ovom slučaju – bude korisna. A Hassan, iako zahvalan, želi od njih čim prije pobjeći.
Lavina zastrašujućih i pretužnih informacija o mukama bliskoistočnih migranata u sebi sasvim sigurno krije i barem pregršt komičnih situacija, a OtpisaNE su pokušaj rekonstruiranja jedne od najneobičnijih među njima. Izmišljene, ali i sasvim moguće u svijetu punom straha, prijateljstava, predrasuda, žudnje, ambicija i nesporazuma.
OtpisaNE će vas nasmijati, ali i nagovoriti da pokušate sami sebe zamisliti u sličnim okolnostima.”

Renato Baretić

“Ovo je priča o Hassanu, Sirijcu migrantu, inače studentu medicine u Beogradu, koji je uslijed neočekivanih okolnosti uletio u životni prostor ksenofobne i razočarane Snježane, njezine poduzetne i pune razumijevanja za bližnje kćeri Hrvojke, te dokone zavodnice u pokušaju, susjede Milke.
Njegov slučajni ulazak u njihove živote za sve njih znači trenutni emotivni potres, tijekom kojeg sve tri žene dožive značajne promjene pogleda na svijet. One pokušavaju, a vidjet ćemo hoće li u tome i uspjeti, kroz niz apsurdnih i komičnih situacija, pored neobičnog stranca koji je za njih praktično deus ex machina, pokazati i dokazati sebi da još imaju razloga za život, da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe na bolje, da još uvijek nisu OtpisaNE!”

Nikola Zavišić

NAJAVA

KRITIKE

Dakle, tekst na kritičan i satiričan način progovara i o Hassanu i o nama ovdje, što je itekako prepoznala publika, koja je britko loptanje riječima, vrckave dijaloge i dinamične i ponekad zločeste replike nagrađivala salvama smijeha i pljeskom.

Nina Ožegović, tportal.hr, 17.10.2017.

‘Otpisane’ su komponirane onako kako to obično radi privatno kazalište koje ne živi od gradskih dotacija nego od prodanih ulaznica: riječ je o tzv. dobro upakiranom komadu s važnom temom, gdje je na jednom kraju iscrtana današnja uobičajeno otužna stvarnost, a na drugom njezina crnohumorna interpretacija, da bi kroz stanovitu komediju zabuna svi na kraju pronašli svoj komadić sreće.

 

Bojan Munjin, portalnovosti.com, 19.10.2017.

Kroz emotivne potrese, koje su osobito proživjele tri žene, glumice su uspjele predočiti, kako piše redatelj, „značajne promjene pogleda na svijet“ tih triju žena.

 

Andrija Tunjić, Vijenac, 26.10.2017.

FESTIVALI

– predstava „OtpisaNE“ na Kastavskom kulturnom ljetu 2018.