croris_eu_zajed_fond

NOVO NORMALNO - PRIJAVA ZA SUDIONIKE

Projekt “NOVO NORMALNO” pružit će mladim pripadnicima civilnog društva do 25 godina besplatne i pristupačne online edukativne radionice o područjima dramaturgije, glume i filma. Sudjelovanjem u radionicama, mladi će steći relevantno znanje o navedenim edukativnim područjima te će ono doprinijeti osobnom razvoju svakog individualnog korisnika. Nadalje, ovaj će projekt s obzirom na svoj internetski način provedbe omogućiti participaciju i edukaciju o navedenim umjetničkim poljima i onim skupinama mladih koji su zbog geografske udaljenosti i u normalnim uvjetima, odnosno prije COVID-19 pandemije, rijetko imali pristup kulturno-umjetničkim institucijama, sadržajima i edukativnim programima. Online provedba omogućuje jednak pristup projektnim aktivnostima svim zainteresiranim korisnicima, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, imovinsko stanje ili invalidni status.

Radionice se provode kroz dva akademska semestra: Gluma 1 i Dramaturgija u prvom semestru i Gluma 2  i Osnove filma u drugom semestru.

RADIONICA GLUMA 1

Radionica se odvija tokom dva semestra,  u kojima ćemo se dotaknuti osnova glume, scenskog nastupa te rada pred kamerom. Kroz dramske vježbe, improvizacije te zadane scene proći ćemo kroz osnovne alate potrebne ne samo za glumački zanat već i za svaku vrstu javnog djelovanja. U prvom semestru ćemo se bazirati na opuštanje pred publikom i kamerom, pronalasku svog neutralnog ja i radu na kratkom monologu, dok ćemo se u drugom posvetiti radu s partnerom u okviru dijaloških scena.

Ovisno o potrebama i predznanju polaznika bazirat ćemo se ili više na konkretan dramski rad ili na javni nastup općenito. Specifičnost radionice je što se odvija online pa je kao takva najbliža formi glumi pred kamerama. Radeći na taj način, dotaknut ćemo se i mogućnosti različitih kadrova i načine na koji to glumac koristi.

 

Voditeljica: Sanja Milardović

sanja-resize

Sanja Milardović rođena je 1987. godine u Rijeci. Diplomirala je na Odsjeku Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te nakon Akademije dolazi u Zagreb i kao glumica radi u Teatru &TD, Zagrebačkom plesnom centru, Kazalištu Rugantino, Kazalištu Moruzgva i Kazalištu Mala scena. Uz glumu, režira kazališne predstave Ronilac bisera, Nabavit ću si mačka, Pristajanja, Studije o divljoj gusci i Mala čuda. Kao filmska redateljica 2014. godine debitira kratkim igranim filmom Tek tako koji je bio u konkurenciji Zagreb Film Festivala, Festivala UNICA u Sankt Petersburgu, 20min/max International Short Film Festivala, FeKK Ljubljana Short Film Festivala i Kratki na brzinu. 2019. godine s produkcijskom kućom Castor Multimedia na European Short Pitchu – Nisi Masa razvija svoj drugi kratki igrani film, hrvatsko-francusku koprodukciju Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem. Film je do sad prikazan na dvadesetak domaćih i inozemnih festivala između ostalih i prestižni Palm Springs te Flickerfest te je dobio nekoliko nagrada (Betina film festival- Nagrada za najbolji kratkometražni igrani film, Drim short film festival-Nagrada za najbolji film, Un poing c’est court-Grand prix za najbolji film, Dardan film festivalu-Nagradu za najbolji film, Signes de nuit u Parizu-posebno priznanje, Zagreb film festival-posebno priznanje…). Pored glume i režije, bavi se i dramskom pedagogijom, radila je radionice u dramskom studiju 4sobe, filmskoj školi Frooom, te u sklopu raznih radionica za odrasle i mlade.

RADIONICA DRAMATURGIJA

Na ovom ćemo se modulu baviti osnovama dramaturgije, kako na teoretskoj, tako i na praktičnoj razini. Istražit ćemo kako „stvoriti“ dramski lik, što je to dramska situacija i koje su njezine „zakonitost“ te što se proizvodi njihovom dekonstrukcijom. Kroz različite zadatke i interakciju sudionika i voditeljice, gradit ćemo vlastite manje i veće forme u različitim žanrovima, korak po korak do zaokružene cjeline. Zakonitost i „nemilosrdnost“ pisma namijenjenog izvođenju, osvijestit ćemo i kroz primjer adaptacije i dramatizacije, kao i kroz stvaranje „originalnog“ materijala. Pozabavit ćemo se i „matematikom“ dramske situacije te istražiti pitanje prioriteta u odnosu situacija – lik. Prošetat ćemo i kroz povijest dramskog pisma i primijenjene dramaturgije, te vidjeti u kojoj  mjeri dominantna filozofija, likovnost, društveno – politički kontekst utječe na stvaranje pojedinih poetika. Čeka nas puno zabave, pisanja, brisanja, diskutiranja, analiziranja i otkrivanje vlastitog poetskog izričaja. Modul se odvija online, kroz petnaest nastavnih jedinica koje će se održavati jednom tjedno u kontinuiranom vremenskom periodu.

 

Voditeljica: Ana Prolić

ana-resize

Ana Prolić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Diplomirala Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na kojoj je (2002 – 2012) u statusu asistentice na odsjeku dramaturgije te znanstvene novakinje na istraživačkim projektima (Branko Gavella: povijest, teorija, kritika, kultura teatra;  Hrvatska kazališna režija) predavala kolegij Povijest drame i kazališta. Završila doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer Teorija književnosti. Sudjelovala na znanstvenim skupovima, te objavila niz znanstvenih radova. Sudjelovala u međunarodnim kazališnim radionicama. Napisala brojne kazališne dramatizacije i adaptacije, autorske tekstove, te radila kao dramaturginja na nizu predstava za odrasle i djecu. Posljednjih nekoliko godina i režira. Za svoj je rad nagrađena nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta, Marin Držić, Marul, Žar ptica i dr.)  za dramski tekst, dramatizaciju/ adaptaciju, dramaturgiju i najbolju predstavu. Pisala kazališne kritike i osvrte za tjedne i dnevne novine, te za specijalizirane časopise i portale, kao i enciklopedijske i leksikografske članke. Bila članica prosudbenih povjerenstava, članica žirija, izbornica festivala, vodila radionice dramskog pisma. Na Sveučilištu Vern, na smjeru Transmedijska dramaturgija predaje teoretsko – praktične kolegije Osnove dramaturgije i Kazališna dramaturgija.

POZIV ZA SUDIONIKE

Za radionice u prvom semestru prijave se mogu podnijeti kroz obrazac. Radionice su namijenjene osobama mlađima od 25 godina i provodit će se online. Broj sudionika na radionicama je ograničen, a o sudjelovanju ćete biti obavješteni mailom. Radionice se odvijaju jednom tjedno u periodu od 4.10. – 21.01. u trajanju 60 minuta. Točan raspored održavanja radionica dostavit će se sudionicima mailom.

PRIJAVE SU ZATVORENE

MNN-EU@2x
MNN-EUm@2x
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj poziva isključiva je odgovornost Umjetničke organizacije Kazalište Moruzgva.

Za više o EU fondovima:
esf.hr  |  strukturnifondovi.hr