Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza

 

Izvode: Ecija Ojdanić, Willem Miličević
Ana Tonković Dolenčić, prema romanu Miroslava Krleže Povratak Filipa Latinovicza
Režija: Ivan Leo Lemo
Kostimografija: Mirjana Zagorec
Glazba, video, oblikovanje svjetla: Willem Miličević
Tehnički suradnik: Darko Crnčević
Fotografije: Filip Čargonja, Ines Stipetić

 

Kanonski Krležin roman, Povratak Filipa Latinovicza, poslužio je kao predložak problematizaciji, ali i nadopisivanju jednog od najsloženijih ženskih likova hrvatske književnosti. Ksenija Radajeva, zvana Bobočka, zasnovana je na proturječjima, ona je femme fatale koja je istovremeno privlačna, hrabra, empatična i strastvena, ali hirovita, pogubna, hladna i okrutna. Njezina je najveća težnja ona za slobodom, a u suvremenoj adaptaciji Ane Tonković Dolenčić i režiji Ivana Lea Lema Bobočka sada progovara sama o sebi, iz vlastite perspektive. Iz prvog lica stvari izgledaju drugačije…

 

Festivali i nagrade:

– Grand Prix na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli

– glavna nagrada za najbolju predstavu na 9. međunarodnom festivalu monodrame MonoAKT, 2017.

– Međunarodni festival malih formi “Impulse” u Kirgistanu
– Međunarodni festival monodrame u Moldaviji

– Međunarodni festival monodrame Vidlunnja, Ukrajina

– Međunarodni festival monodrame MonoAKT, Kosovo
– Festival Miroslav Krleža u Zagrebu
– Krležini dani u Osijeku
– Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske FEN, Opatija
– Festival malih scena u Bihaću
– Grad teatar u Budvi
– TKT Fest Tuzla

 

Iz medija

Iz tima sudionika koji su radili na predstavi i koji, sudeći po rezultatima, odlično funkcioniraju zajedno, za uspješno scensko uprizorenje zaslužna je prije svih ipak Ecija Ojdanić koja je pokazala širok glumački raspon, dočarala sve oprečnosti Bobočkina karaktera, ali i društvene izvitoperenosti njezina okruženja.

Olivera Radović, Kazalište.hr

 

dojmovi publike

 

Dakle, komplimenti izvrsnoj režiji, adaptaciji teksta, modernističkim interpolacijama koje nisu zadirale u originalni tekst i, iznad svega, glumici koja je impresionirala na svim razinama – kondicijom, erosom, dikcijom i uvjerljivošću svake druge vrste, i koja nije definirala lik nedefinirane Ksenije Radajeve nego ju je ostavila zaključanom i tajanstvenom kakva Bobočka jest – puna proturječnosti, destruktivna i autodestruktivna, čedna i vulgarna, mila i razorna istodobno.

Hvala na kvalitetno provedenoj večeri.

Ivana Babić, XI. gimnazija

“Bobočka“ je glumački moćna, puna zanimljivih scenskih i glazbenih rješenja koja olakšavaju razumijevanje gustog, slojevitog Krležina teksta. Da ne bih glumila kazališnu kritičarku, završit ću anegdotom, tj. izjavom učenika kojemu kazalište nije bio sinonim za estetski užitak (blago rečeno). Nakon odgledane predstave rekao mi je: „Profesorice, nakon tolikoga povlačenja po kazalištima napokon nešto lipo i korisno.“ Kad bi i druga kazališta češće radila isto, bilo bi nam lakše njegovati mlade duše.

Ljiljana Mlačić-Brakus, prof.

OSVRTI NA GOSTOVANJE U uKRAJINI

“Gluma Ecije Ojdanić oduševila je gledatelje u gradu Hmeljnickij, što je bilo potvrđeno dugim pljeskom i uzvicima „bravo”. Od nje na pozornici jednostavno nije bilo moguće odvojiti pogled. Njezina junakinja brzo je mijenjala raspoloženje, bila je čas vesela, čas neumoljivo okrutna, a ponekad tako osamljena i bespomoćna.”

“A navečer černihivsku kazališnu publiku osvojila je pronicljivom glumom emocionalna i primamljiva Ecija Ojdanić koja je pričajući životnu priču svoje junakinje Bobočke bila izuzetno iskrena, odvažna i izravna. Munjevita presvlačenja na pozornici, imaginarni dijalozi s virtualnim partnerima, čak i korištenje električne gitare pomagali su glumici uvjerljivo stvoriti lik fatalne žene – senzualne i strastvene, hirovite i okrutne. Ali njezina težnja za slobodom, dovedena do krajnosti, uništava i samu Bobočku.

Burni pljesak zahvalnih gledatelja i buketi cvijeća bili su nagradom nadarenoj hrvatskoj glumici za izražajnu, emocionalnu izvedbu ove moderne predstave. A poslije uručivanja diplome sudionika Međunarodnog kazališnog festivala monodrame „Černihivski odjek-2“ Ecija Ojdanić obratila se publici s riječima zahvale na emocionalnoj podršci i razumijevanju koje je ona osjećala bez obzira na to što se predstava odigrala na hrvatskom jeziku.”

“Ravnateljstvo Županijskog akademskog ukrajinskog muzičko-dramskog kazališta grada Černihiv „Taras Ševčenko“ izražava iskrenu zahvalnost na suradnji i pruženoj mogućnosti uvaženoj gospođi Eciji Ojdanić na sudjelovanju na Međunarodnom festivalu „Černihivski odjek“ te izražava nadu za daljnje plodno proširivanje suradnje u području kazališne umjetnosti radi jačanja kulturnih odnosa između naših naroda.”

 

Ecija Ojdanić o predstavi Bobočka

Predstava Bobočka

bobocka-plakat