Heidi

Izvode: Amanda Prenkaj/Nataša Janjić (Heidi), Goran Bogdan/Marinko Leš (Petar, Otac, gđa Rottenmeir), Iva Mihalić/Zrinka Kušević (Klara, Tetka, Kosa, Slijepa baba), Pero Juričić (Djed, Sebastijan)
Prema romanu “Heidi” Johanne Spyri
Dramatizacija, scenografija i režija: Ivan Leo Lemo
Kostimografija: Patricio Agüero
Glazba: Willem Miličević
Oblikovanje svjetla: Aleksandar Mondecar i Darko Crnčević

 

Heidi je zabavna i poučna priča za djecu koja je odgojila generacije i generacija mladih čitatelja i već skoro 150 godina jedan je od najčitanijih i najizvođenijih dječjih klasika. Postoji najmanje sedam filmskih adaptacija i bezbroj onih za kazalište, radio, televiziju, čak i operu. Kazalište Moruzgva želi dati svoj doprinos tom nizu tako što će suvremenim kazališnim jezikom, ali s izvornim mudrostima autorice Johanne Spyri današnjoj djeci predstaviti tu izuzetnu djevojčicu Heidi koja je ostala siroče i odrasla uz djeda u Alpama, ali ju ta teška životna situacija nije omela u spremnosti da pomogne, da širi osmjeh i radost tamo gdje je potrebno. Entuzijazam i optimizam, Heidine su vrline, ali i glavni motivacijski pokretač u ovoj predstavi. Ovo je također i predstava o prijateljstvu jer način na koji Heidi utječe na svoju bolesnu prijateljicu iz grada, Klaru, nju i dovodi do ozdravljenja. Zdravlje i vitalnost, kao princip koji želimo svojoj djeci, u ovoj priči prvenstveno proizlazi iz ljubavi prema prirodi. Naime, švicarske Alpe koje ova predstava inscenira, poruka su djeci da što češće borave u prirodi i da crpe snagu iz njezine ljepote i bogatstva biljaka i životinja jer to je današnjoj djeci, koja odrastaju uz brz život i tehnologiju možda najpotrebnija pouka.

 

Predstava je namijenjena djeci od 5 do 13 godina. Traje sat vremena.

 

Ljubav prema prirodi, otvorenost srca prema prijateljstvu, optimizam, entuzijazam

Mnogi će ljudi, kao odgovor na pitanje koja im je najdraža knjiga koju su ikada pročitali, navesti priču “Heidi” Johanne Spyri. Ta ljubav mladih čitatelja, ali i njihovih roditelja s ovom divnom pričom traje već skoro 150 godina. Naime, Johana Spyri, spisateljica rođena u švicarskom selu blizu züriškog jezera, napisala je”Heidi” za vrijeme francusko-pruskog rata u drugoj polovici 19. stoljeća i to zato da bi zabavila i utješila ranjenike i izbjeglice u tim ratnim vremenima. Čim se pojavila, priča o Heidi, svojom svježinom, ljupkošću i dobrotom unijela je nešto novo u književnost za djecu i osvojila srca mladih čitatelja brže i neposrednije od dotadašnje dječje književnosti koja nije imala previše veze sa životom. Heidi, koja bosonoga trči za kozama i samostalno se snalazi u svakoj prilici, predstavlja životni elan, vitalnost, inspiraciju i osjećaj slobode u kojem se svako dijete želi prepoznati, ali i odgojni i svjetonazorski princip koji svaki roditelj želi predstaviti svome djetetu. Heidi odrasta bez roditelja, uz djedovu ljubav i ljepotu alpske prirode, ali ona nije žrtva, već ima dovoljno ljubavi i suosjećanja za djevojčicu Klaru s kojom je spajaju životne prilike i koja joj postaje prijateljica. Klara je bogata i bolesna djevojčica. Preko njezine životne priče, spisateljica Spyri opisuje uštogljenost i ispraznost “otmjenog” gradskog života koji često ne vode k sreći.

 

U današnjim vremenima, kada su materijalistički princip i otuđenost od prirode i od ljudi čest simptom među odraslima i nezdravi okvir u kojem mnoga djeca odrastaju, ova je priča posebno aktualna i potrebna jer preporučuje posvećenost prijateljstvu i povratak prirodi.

 

Johanna Spyri koja je osim knjige “Heidi” i njezinih nastavaka (“Heidi i njezina djeca”, “Heidi kao baka”) ostavila iza sebe i mnoga druga djela za djecu i odrasle, umrla je 1901. godine baš kada se otvaralo 20. stoljeće čija je pop kultura od djevojčice Heidi stvorila zvijezdu literarnog neba.

 

Ivan Leo Lemo

 

Partneri:

Gloria, Plavi radio, tportal.hr, Embassy of Switzerland in Croatia