Cabaret ``Preko veze``

autor teksta i redatelj: Ivan Leo Lemo

 

igraju:
Gradonačelnica – Mila Elegović/Ines Bojanić
Ravnateljica kazališta – Ana Begić/Jelena Miholjević
Glumica – Ana Maras Harmander/Mirela Videk Hranjec
Čistačica – Linda Begonja/Petra Dugandžić

koreograf: Leo Mujić
skladatelj: Zvonimir Dusper Dus
scenografkinja: Irena Kraljić
kostimografkinja: Mirjana Zagorec
oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović

fotograf: Ivan Posavec

suradnik za video: Robert Orhel

 

koprodukcija: Kazalište Moruzgva i Satiričko kazalište Kerempuh

Praizvedba:

17.02.2019., Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

 

Trajanje predstave: 90 minuta

“Mnogi od nas navikli su puno toga obavljati “preko veze”; zapošljavati se, pobjeđivati na raznim natječajima, upisivati djecu u vrtiće i škole, ugurivati babe na preglede po bolnicama, dobivati nagrade etc., etc. S opravdanjem da to svi rade i da neće oni biti jedine budale koje čekaju “po redu i redoslijedu”. Jer tko čeka, zna se, taj crkne u čekaonici, taj ne dobije posao, taj ne doživi takozvani uspjeh, taj nije glavni u selu. Naravno, kretanje kroz život “preko veze” nije po zakonu, u pravosudnom smislu. Ali praksa nas uči da su često i ti zakoni tek zbirka propisa i pravila kojima se plaše, upozoravaju i kažnjavaju oni koji “nemaju vezu”. No je li to uspjeh, progurati se i izgurati nekog drugog? Je li sve to baš tako svejedno? Zapravo, moje pitanje je, postoji li karma? Postoji li Zakon koji nisu pisali ljudi i koji regulira odnos naše slobodne volje i posljedica njezine uporabe? Vjerujemo li u ono što učimo djecu, a često ne pokazujemo primjerom, a to je da se dobro dobrim vraća, a loše, lošim te da je istina jača od laži? Postoji li taj moralni zakon koji nas, zapravo, uči časti? Ja duboko vjerujem da postoji. I baš po podvrgavanju tom zakonu i po služenju njegovu izvoru, čovjek je Čovjek. Ono što nam pripada, to nam nitko ne može oduzeti, a ono što nam ne pripada, to nam nitko ne može dati. To na kraju svi spoznamo, milom ili silom, u ovom ili sljedećem životu, kad-tad! Do tada, koprcamo se u nepravdi za koju su nam svi krivi, osim nas samih. Heroine iz našeg kabarea u interpretaciji veličanstvenih glumica prikazat će vam do kakvih živčanih vodopada ih je doveo rafting niz kanjone hrvatske tranzicije u kanuu korupcije, mita i ucjene. Htjele su preveslati sve, a dobile su veslima po glavi. Vama, draga publiko, za zabavu i zamišljaj. Tko je od nas bez grijeha, neka prvi baci kamen! Idimo, i ne griješimo više.”

 “Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. To su fabule koje se pletu nitima “veza i vezica”. Vidjet ćemo je li “život preko veze” bezveze?

Naravno, društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret će, na svoj način, obraditi i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa. Naime, jedna od junakinja je Splićanka u fotelji zagrebačke gradonačelnice. Važan aspekt ovog cabareta je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike. Naše scenske patnice predstavljaju se stand up monolozima tijekom kojih se odvijaju i dramske scene s ostalim glumicama iz predstave koje u tim scenama glume razne likove iz pojedinih priča. Njihove su priče tarantinovski bizarne i almodovarsovski melodramatične. Svaka priča, tj. monolog završava burlesque točkom.”

Ivan Leo Lemo

NAJAVA

KRITIKE

„Cabaret preko veze“ punokrvna je crnohumorna predstava koja kirurški precizno smijehom, plesom i pjesmom secira boljke hrvatskog društva i tradicionalnog nam licemjerstva od kojega bolujemo.

Ines Mihić, dnevnik.hr, 20.02.2019.

Satiričko kazalište Kerempuh praizvelo je u koprodukciji s Kazalištem Moruzgva ‘Cabaret Preko veze’ prema tekstu i u režiji Ivana Lea Lema u kojem su izvanredne glumice u formi stand-up komedije donijele sirov, hiperrealističan prikaz današnje Hrvatske u kojoj se miješaju politika, seks i kokain i sve događa ‘preko veze’

Nina Ožegović, tportal.hr, 18.02.2019.

Lemo je proizveo četiri ženska lika koje iz realističnog koda postupno prevodi u apsurd dramaturški vješto. Njemu stanovit žurnalizam, to jest asocijacije na aktualnu, medijski posredovanu zbilju, pomaže. Pratimo, dakle, kabaretski prenaglašenu storiju o četiri žene, tri Dalmatinke i jednoj Banijki, koje su uzele život u svoje ruke. Morao se eto naći muškarac da napokon dobijemo predstavu u kojoj nema žena-mantinela, od kojih se radnja odbija kao od najtvrđega pasivnog materijala.

Tomislav Čadež, jutarnji.hr, 19.02.2019.

Te glavne niti radnje Ivan Leo Lemo obogatio je satiričkim ubadanjem mnogih karakteristike naše današnjice – u rasponu od koketiranja s ustaštvom i netolerancije prema drugačijima do licemjerja i droge i stvorio kompleksnu i vrlo zabavnu predstavu, pravi vrhunski suvremeni kabaret koji će biti rado gledan i na Kerempuhovoj sceni, ali i na vrlo vjerojatnim brojnim gostovanjima.

Tomislav Kurelec, kazalište.hr, 25.02.2019.

NAGRADE

– Linda Begonja za najbolju glumicu u predstavi Cabaret “Preko veze“ na XII. Gumbekovim danima 2019.

FESTIVALI

– predstava Cabaret „Preko veze“ na Glumačkom festivalu u Krapini (GFUK)
– predstava Cabaret „Preko veze“ na Bjelovarskim odjecima kazališta (BOK fest)