Brodolomke

autorski projekt prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander

redatelj: Krešimir Dolenčić

dramaturginja: Ana Tonković Dolenčić

 

glume, plešu i pjevaju:

Hana – Daria Lorenci Flatz/Nataša Kopeč

Beba – Sanja Milardović

Dinka – Ecija Ojdanić/Ana Maras Harmander/Barbara Nola

Mateja – Anita Matić Delić/Iva Jerković

Željko – Luka Petrušić/Sven Šestak

koreografkinja: Ilona Cvitić

scenografkinja: Irena Kraljić

kostimografkinja: Tea Bašić Erceg

glazbeni suradnik: Mario Mirković

oblikovatelj svjetla: Martin Šatović

fotografkinja: Ines Stipetić

fotografkinja plakata: Matea Smolčić

suradnik za video: Robert Orhel

koprodukcija: Kazalište Moruzgva i Ludens Teatar

Praizvedbe:

27.09.2018. Dom mladih, Koprivnica

30.09.2018. Scena Vidra, Zagreb

 

Trajanje predstave: 90 minuta

„Brodolomke su dirljiva i tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale. Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali? To naše žene rade. One u nesreći pokušavaju otkriti novi život, svojstveni put i možda promijeniti sudbinu. Je li sudbina zaista zapisana ili zaista imaš izbor? Nevjerojatne transformacije, glumačko autorstvo i vještina, ples i pjesma, duhovitost i neposrednost, jednostavnost i kompleksnost svakog ponaosob, najbolji su primjeri vrhunske izvedbene umjetnosti, u koju se gledatelj jednostavno mora zaljubiti.“

Ana Maras Harmander

„Bilo koja ovisnost istodobno je općenita i duboko intimna. Između redaka statistika nagurane su ljudske sudbine od kojih svaka ima svoje specifičnosti u brojniku te isti, zajednički nazivnik. Ipak, nekoga označiti samo dijagnozom čitavu skupinu čini tek anonimnom krivuljom na tablici broja stanovnika i nečega po glavi. Pragmatičnost svojstvena brojanju postotaka ne može nikome donijeti utjehu ili olakšanje. Zato predstava „Brodolomke“ nije samo priča o alkoholizmu, dapače, to je tek okvir kojim je istaknuta ljudska, odnosno ženska krhkost.
Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju. Dinamika njihovih odnosa otkriva osobne konflikte koji na posve neočekivan način svoja razrješenja pronalaze kroz podršku i suosjećanje. Terapijska izolacija predstavlja pusti otok na koji su nasukane putnice s različitih brodova, kruzera , gumenjaka, jedrilica ili teretnjaka. Iako ne pripadaju istoj floti, sudbine ovih brodolomki nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao svakodnevno sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, predrasuda i intimnih pitanja.
Četiri vrsne glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu. Dramaturška obrada improvizacija i promišljanja izvođača na temu iz predloška Ane Harmander Maras ovom materijalu daje jednu vrlo iskrenu nijansu, pa tako predstava progovara i o osobnim razmišljanjima te intimnim obračunima izvođača sa svijetom u kojemu svi živimo.”

Ana Tonković Dolenčić

“Redateljski postupak na Brodolomkama bio je izbor iz mogućeg i spajanje nemogućeg. Iz raznolikog materijala nastalog prema predlošku, prema improvizacijama, razgovorima i zapisima s proba, okupiti sasvim različite priče u jednu sobu u kojoj ti likovi zapravo i ne žele biti zajedno. Sastaviti kazališne slagalice povezane problemom, dijagnozom i terapijom. Poziv na avanturu s neizvjesnim ishodom kojeg ćemo prikazati. Višemjesečni maestrali, oluje, južine i bure, mirne luke i otvoreno debelo more. Bilo je vrlo inspirativno plutati s brodolomkama i sklopiti tu splav od samog početka. Svima želim dugu i uspješnu plovidbu.”

Krešimir Dolenčić

NAJAVA

KRITIKE

“U Brodolomkama se, u koprodukciji s Ludens teatrom, prema predlošku Ane Maras Harmander i s vještom dramaturgijom Ane Tonković Dolenčić, te improvizacijama Ecije OjdanićAnite Matić DelićDarije Lorenci FlatzSanje Milardović i Luke Petrušića rastvara rafalna komedija nimalo plitkih opservacija i dijaloga. Redatelj Krešimir Dolenčić s praznom scenografijom, koreografijom (Ilona Cvitić) i prigodnim glazbenim brojevima oblikuje dinamičnu predstavu visoke humorne napetosti i glumačkih dosega.”

Anđela Vidović, arteist.hr, 2.10.2018.

Predstava nije jedino zabavna, naoko jednostavna, otprve privlačna, nego i prosvjećuje, sofisticirane je dramaturgije, katarzu donosi nenametljivo, glumačkom silinom i energijom, putem događaja koji su prepoznatljivi te za svojih devedeset minuta postiže intenzitet kakav se ne viđa često na našim pozornicama.

Tomislav Čadež, jutarnji.hr, 24.10.2018.

Četiri vrsne glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu.
Večernji list, 15.05.2019.

Jedan muškarac i četiri sjajne, prekrasne žene pričaju o tabuima, intimi, emocijama – može li se u teatru poželjeti više? Nije čudo da su Brodolomke oduševile i kritiku i publiku!

Jana Bali, startnews.hr, 29.01.2019.

Kroz situacije gorkog crnog humora, oporog kao neko žestoko piće, glazbe i plesnih izvedbi, prštećeg entuzijazma i obilja dobre zabave, „Brodolomke“ sa svojim gledateljima u sat i pol uspješno isplove iz oluje i uplove u luku osobnog uspjeha. Zabavna feel-good predstava nakon koje ćete se osjećati povezanijima sa samim sobom i izići iz kazališta s osmijehom na licu.

Ines Mihić, dnevnik.hr, 31.03.2019.

NAGRADE

– Daria Lorenci Flatz za najbolju žensku ulogu u predstavi „Brodolomke“ na Bobijevim danima smijeha 2018.
– Nagrada za najbolju predstavu u cjelini za predstavu „Brodolomke“ na Bobijevim danima smijeha 2018.
– Nagrada Zlatni zub za predstavu „Brodolomke“ na 12. Zlatnom zubu 2019.

FESTIVALI

– predstava “Brodolomke“ na Marulićevim danima 2019.
– predstava “Brodolomke“ na Glumačkom festivalu u Krapini (GFUK)

– predstava “Brodolomke” na Festivalu glumca u Županji