Mobitel

Izvode: Nataša Dorčić, Ecija Ojdanić, Dado Ćosić, Iva Babić/Amanda Prenkaj
Režija: Krešimir Dolenčić
Autor teksta: Sergi Belbel
Prijevod teksta: Vlatko Broz
Scenografija i kostimografija: Irena Kraljić
Glazba i video: Willem Miličević
Oblikovanje svjetla: Elvis Butković
Tehnički suradnici: Davor Popović i Darko Crnčević
Uzrast publike: +16

 

Koristimo ih svakodnevno i u svim sferama života, zapravo su postali zamjenom za sva osjetila; njima govorimo, fotografiramo, povezujemo se s drugima, dijelimo… Komunikacija bez mobitela gotovo je nezamisliva u suvremenom društvu. Drugo je opće mjesto suvremenosti – aerodrom – mjesto brzine, promjene, ali i izolacije, usamljenosti, čekanja pa i terorizma. U najnovijem premijernom naslovu Kazališta Moruzgva, Mobitel, na aerodromu, uslijed eksplozije bombe, odvija se drama četvero likova: dominantne poslovne žene, o njoj ovisnog odraslog sina, žene srednjih godina na rubu depresije i njezine nimalo sretnije kćeri. Tekst najizvođenijeg suvremenog katalonskog dramatičara Sergija Belbela postavlja pitanje o mogućnosti dijaloga kroz prizmu mobilne komunikacije.

 

Belbel je u ožujku 2015. godine i posjetio Zagreb, pogledao predstavu te oduševljeno ustanovio kako su predstava i likovi točno onakvi kakvima ih je zamišljao kada je pisao.

 

festivali i nagrade

– Nataša Dorčić za najbolju glavnu žensku ulogu, nagrada Veljko Maričić, Međunarodni festival malih scena, Rijeka, 2015.
– Dado Ćosić za najboljeg mladog glumca, nagrada Veljko Maričić, Međunarodni festival malih scena, Rijeka, 2015.
– gostovanje na Splitskom ljetu 2015. godine
– Dado Ćosić – nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje sporedne uloge, 2015.

– Festival smijeha i komedije Zlatni zub, Poreč, 2016.

 

Iz medija

Četiri dramske osobe tragikomične su, više nesretne nego što su to zaslužile, a opet dovoljno naivne da s njima odmah ne suosjećamo. Dvije žene u ranim četrdesetima, jedna depresivna a druga histerična i njihova djeca jedinci, sin ubijen u pojam posesivnom materom i kći ubijena u pojam odbjeglim ocem i eto pasivno agresivnom majkom, toliko su nesposobni komunicirati s bližnjima uživo, da se radije odaju telefoniranju. Mobitel nije ovdje sredstvo komuniciranja, nego, ironično, sredstvo pukog terora nad bližnjim i sredstvo dakle za izbjegavanje komunikacije.

Tomislav Čadež, Jutarnji list

Predstava Mobitel - Trailer

mobitel-plakat